Τετάρτη 4 Φεβρουαρίου 2015

Η SIKA AG εξαγοράστηκε!

Έναν αιώνα μετά από τον Kaspar Winkler ο οποίος έθεσε τα θεμέλια για την ελβετική SIKA AG, με ένα καινοτόμο σφραγιστικό που χρησιμοποιούνταν για τη στεγανοποίηση της σήραγγας Gotthard, οι απόγονοί του έφεραν την εταιρεία σε κατάσταση σύγχυσης καθώς αποφάσισαν να την ΞΕΠΟΥΛΗΣΟΥΝ αθόρυβα. Η οικογένεια Burkard, τέταρτης γενιάς απογόνων Winkler, που είναι και ο μεγαλύτερος μέτοχος της SIKA AG, συμφώνησε να πουλήσει το 16,1% των μετοχών της και κατ' επέκταση τα δικαιώματα ψήφου του διοικητικού της συμβουλίου στο πολυεθνικό γίγαντα της Saint - Gobain.



Με την κίνηση αυτή φάνηκε να παρακάμπτουν τόσο τη διοίκηση της εταιρείας, όσο και τους μετόχους. Αυτό οδήγησε σε έκρηξη τον διευθύνων σύμβουλο της εταιρείας ο οποίος απείλησε με αποχώρηση ενώ ο ομόλογός του στη Saint - Gobain προσπάθησε να ρήξει τους τόνους δηλώνοντας ότι είχαν γίνει γνωστές οι προθέσεις της οικογένειας Burkard και άπαντες είχαν ενημερωθεί, ενώ τονίζεται ότι η οικογένεια επέλεξε τη γαλλική εταιρεία μετά τη διεξαγωγή κλειστού διαγωνισμού.

Ο Martin Lehmann διαχειριστής χαρτοφυλακίων στην 3v Asset Management δήλωσε :
 '' Είναι συγκλονιστικό το γεγονός ότι η οικογένεια προχώρησε στη πώληση των μετοχών της στη Saint - Gobain πίσω από τη πλάτη της διαχείρησης. ''  όπως επίσης είπε : '' Όταν η διοίκηση και το διοικητικό συμβούλιο με ένα τέτοιο εξαιρετικό βιογραφικό στην εταιρεία απειλεί να παραιτηθεί, είναι προφανές ότι αποσκοπεί στη διακύμανση της τιμής της μετοχής της. ''

Ωστόσο αυτή η μυστική συμφωνία που εκκολάφθηκε πίσω από τις πλάτες της διοίκησης της SIKA, έβαλε κυριολεκτικά στο μάτι του κυκλώνα την ιδρυτική οικογένεια η οποία για δεκαετίες απολάμβανε την πολυ ήσυχη συνεργασία της με την διοίκηση και παρέμενε προσηλωμένη μόνο στο φιλανθρωπικό της έργο. Η οικογένεια Burkard αναζητώντας μια κερδοφόρα έξοδο πρίν τη μεταβίβαση των μετοχών στην επόμενη γενιά, κατάφερε να αποκαθηλώσει την ηγεσία της εταιρείας με αυτή τη κίνησή της και να στήσει μια ενέδρα για το μέλλον της SIKA μεταφέροντας με αυτόν τον τρόπο τον έλεγχο σε μια ξένη οντότητα.



Στις 8/12/2014 οι γάλλοι δήλωσαν ότι η οικογένεια Burkard συμφώνησε να πουλήσει το μερίδιό της και μαζί το 52,4% των δικαιωμάτων ψήφου της στο Δ.Σ. Οι μετοχές της SIKA υποχώρησαν 21% στη Ζυρίχη καθώς οι αναλυτές ισχυρίζονταν ότι οι πιθανότητες μιας εξαγοράς μπορεί να μειωθούν και μια σύγκρουση με τη διοίκηση της Saint - Gobain θα μπορούσε να αποσταθεροποιήσει την εταιρεία. Παράλληλα η μετοχή της Saint - Gobain έπεσε κατά 6,9% στο Παρίσι.

Η SIKA αναφέρει μεταξύ άλλων ότι δεν φαίνεται να υπάρχει κάποια βιομηχανική λογική στη συναλλαγή και ότι η νέα ιδιοκτησία θα μπορούσε να εμποδίσει τη συνέχιση της αναπτυξιακής στρατηγικής. Από την άλλη η Saint - Gobain επιδιώκει να αναλάβει τον έλεγχο της ελβετικής εταιρείας έτσι ώστε να κερδίσει κυρίαρχη θέση στον τομέα των στεγανωτικών και των σφραγιστικών υλικών, προκειμένου να αντισταθμίσει την πτώση της αγοράς στο κατασκευστικό κλάδο.

Η γαλλική εταιρεία που εδρεύει στο Courbevoie, κοντά στο Παρίσι, δηλώνει ότι επιδιώκει να διατηρήσει τα στελέχη της SIKA ενώ αναμένεται ότι η συμφωνία με τους ελβετούς θα αποφέρει κέρδη ύψους 100 εκατομμυρίων ευρώ το 2017 και περίπου 180 εκατομμυρίων ευρώ το 2019. Υποστηρίζεται ότι η συνεργασία αυτή θα είναι μια κίνηση win-win  με πολλαπλά οφέλη και για τις δυό πλευρές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου