Τετάρτη 25 Φεβρουαρίου 2015

ΕΠΙΒΡΑΔΥΝΤΕΣ ΠΗΞΗΣ ΣΚΥΡΟΔΕΜΑΤΟΣ - ( Set Retarders )

Οι επιβραδυντές πήξης είναι υγρά πρόσθετα τα οποία επιβραδύνουν τη διαδικασία ενυδάτωσης του σκυροδέματος και κατά συνέπεια τη πήξη του, δηλαδή επιμηκύνουν τον χρόνο της πλαστικής κατάστασης. Δρούν ακριβώς αντίθετα με τους επιταχυντές πήξης και είναι ιδιαίτερα χρήσιμοι σε μεγάλα έργα όταν η σκυροδέτηση γίνεται παρουσία υψηλών θερμοκρασιών, όπου το σκυρόδεμα σκληραίνει πιο γρήγορα. Με τη χρήση τους επεκτείνεται ο χρόνος που το σκυρόδεμα μπορεί να δεχτεί επεμβάσεις όσον αφορά τη σκυροδέτηση και το φινίρισμα, χωρίς να επηρεάζονται οι τελικές αντοχές του. Οι περισσότεροι επιβραδυντές έχουν παράλληλη ρευστοποιητική δράση, όπως άλλωστε τα περισσότερα πρόσμικτα που εκτός της κύριας, έχουν και άλλες ιδιότητες.

Αναλυτικότερα τα επιβραδυντικά λειτουργώντας και ως μειωτήρες νερού, παρουσιάζουν αυξημένα πλεονεκτήματα. Πρώτον αυτή η μείωση του λόγου νερού/τσιμέντου οδηγεί στη παραγωγή σκυροδέματος με μικρότερο πορώδες και μεγαλύτερη ανθεκτικότητα. Επίσης η παράταση της ρεοπλαστικής κατάστασης του σκυροδέματος εξασφαλίζει τη δυνατότητα μεταφοράς του σε μεγάλες αποστάσεις κατά τη περίοδο υψηλών θερμοκρασιών, ενώ σημαντική είναι και η διατήρηση της εργασιμότητας που βελτιώνει την αντλησιμότητα, την ευχερή διάστρωση και τη συμπύκνωση του σκυροδέματος.


Σε δομικά στοιχεία μεγάλων διαστάσεων οι διαφορές θερμοκρασίας ανάμεσα στον πυρήνα και το εξωτερικό του δομικού στοιχείου είναι τόσο μεγάλες που προξενούν δυσμενείς εντατικές καταστάσεις και οδηγούν στην ανάπτυξη ρηγματώσεων. Με τη χρήση επιβραδυντών μειώνουμε την ταχύτητα ανάπτυξης της εκλυόμενης θερμότητας ενυδάτωσης και κατ' αυτόν τον τρόπο κατανέμεται ομαλότερα μέσα στο χρόνο πήξης του μίγματος, αποφεύγοντας ακραίες τιμές.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μεγάλη χρηστικότητα στους επιβραδυντές παρουσιάζεται κατά τις μαζικές σκυροδετήσεις. Εκεί επειδή μπορεί να είναι αναγκαία η μερική διακοπή ή η μεγάλη διακοπή της διαδικασίας αποφεύγουμε πλήρως τη περιττή δημιουργία αρμών εργασίας με χρονικό και οικονομικό όφελος προς το έργο. Αυτό συμβαίνει διότι το παλαιό σκυρόδεμα το οποίο έχει επιβραδυνθεί ο χρόνος πήξης και έχει παραταθεί η πλαστικότητά του είναι πολύ βολικό να επαναδονηθεί με τη πτώση του νέου σκυροδέματος οδηγώντας στην επιτυχή ομογενοποίησή τους.


Η χημική σύσταση των επιβραδυντών βασίζεται συνήθως σε άλατα λιγνοσουλφονικών και υδροκαρβοξυλικών οξέων και είναι συμβατοί με όλα τα τσιμέντα τύπου Portland. Επισημαίνεται ότι δεν παρουσιάζουν τη δράση των αερακτικών και σε κατάλληλες δοσολογίες που κυμαίνονται από 0,2% - 0,4% κατά βάρους τσιμέντου δεν επιβραδύνουντην απόκτηση των αρχικών αντοχών του σκυροδέματος και συνεπώς δεν επιφέρουν και την οποιαδήποτε καθυστέρηση στην αφαίρεση του ξυλοτύπου. 

Μεγάλη προσοχή σε τυχόν υπερδοσολογίες που μπορούν να επιφέρουν πολύ μεγάλες καθυστερήσεις στη πήξη με άμεσο κίνδυνο για τη σωστή συντήρηση του μπετόν. Χαρακτηριστικό παράδειγμα μηχανικού που από άγνοια έβαλε διπλή δόση επιβραδυντικού στο σκυρόδεμα, 0,6% αντί για 0,3% που προβλέπονταν, για να αυξήσει την εργασιμότητα. Ως αποτέλεσμα η πλάκα έκανε τρείς μέρες να πήξει και άλλες επτά για να εξατμιστεί το νερό ανάμιξης, τα δοκίμια δώσανε τις ίδιες αντοχές και το κρίσιμο σημείο ήταν να πλημμυρίσει η πλάκα με νερό και όλα αυτά με σημαντική καθυστέρηση για το χρονοδιάγραμμα του έργου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου