Σάββατο 31 Ιανουαρίου 2015

Πρόσμικτα - Βελτιωτικά Σκυροδέματος : Οι Βασικές Κατηγορίες

Όπως είδαμε και στο εισαγωγικό μας άρθρο τα πρόσμικτα ή βελτιωτικά είναι υλικά που προστίθενται κατά την διεργασία ανάμιξης του σκυροδέματος ή άλλων κονιαμάτων, προκειμένου να τροποποιηθούν οι ιδιότητες του μίγματος είτε κατά την νωπή, είτε κατά την σκληρυμένη κατάστασή του.

Οι νέες τεχνολογίες που εφαρμόζονται στη δόμηση τα τελευταία χρόνια, δημιουργούν ολοένα και περισσότερες απαιτήσεις στις μεταβολές των ιδιοτήτων του σκυροδέματος. Αυτές τις νέες απαιτήσεις έρχεται να καλύψει μια μεγάλη γκάμα χημικών υλικών (υδατοδιαλυτών ενώσεων), τα πρόσμικτα, που χωρίς αυτά δεν θα ήταν δυνατή η κατασκευή όλων αυτών των σημαντικών έργων που μας περιβάλλουν. 

Σε πλήθος περιπτώσεων τα πρόσμικτα έχουν ρευστή μορφή, μπορεί όμως και να τα συναντούμε σε μορφή σκόνης. Οι συνηθέστερες δοσολογίες ανάμιξης κυμαίνονται μεταξύ 0,2% κατά μάζα του περιόχομενου τσιμέντου, περίπου δηλαδή 200 gr./100 kg. τσιμέντου (εκεί συναντούμε τους επιβραδυντές), έως 3-4% που κυμαίνονται οι υπερρευστοποιητές. Εντούτοις στις περιπτώσεις αναστολέων διάβρωσης μπορούν να φτάσουν και το ποσοστό του 10%.

Υπάρχουν τόσα πολλά είδη και διαφορετικές εκδοχές του κάθε είδους που διακρίνονται ανάλογα με την κύρια χρήση τους - γιατί όλα ενέχουν και δευτερεύουσες δράσεις - σε ομάδες. Συγκεκριμένα και σύμφωνα με το πρότυπο ΕΛΟΤ ΕΝ 934-2:2001 οι 8 βασικές κατηγορίες είναι οι εξής :



  1. Υπερρευστοποιητές ή Υπερπλαστικοποιητές  ( Superplasticizers )
  2. Αερακτικά  ( Air entrainers )
  3. Επιταχυντές πήξης  ( Set accelerators )
  4. Επιβραδυντές πήξης  ( Set retarders )
  5. Μειωτές νερού ή Πλαστικοποιητές ή Ρευστοποιητές  ( Water reducers or Plasticizers )
  6. Επιταχυντές σκλήρυνσης  ( Hardening accelerators )
  7. Μειωτές εξίδρωσης  ( Bleeding reducing admixtures )
  8. Μειωτές απορροφητικότητας τριχοειδούς  (Water resisting - hydrophobing admixtures )  ή ευρέως γνωστά και ως  Στεγανοποιητικά Μάζης.
Εκτός των 8 βασικών κατηγοριών πρόσμικτων υπάρχουν ακόμη 12 ειδικών προσθέτων που χρησιμοποιούνται για ειδικούς σκοπούς. Τα πρόσθετα αυτά μπορεί να μην ανήκουν στις κατηγορίες γενικής χρήσεως όπως αυτά του ΕΝ 934 αλλά η σημασία τους για την παραγωγή σκυροδεμάτων σε ειδικά έργα, παραμένει σημαντική. Στα επόμενα άρθρα μας θα δούμε αναλυτικότερα πέραν από τις βασικές κατηγορίες, και όλα τα ειδικά πρόσθετα με το βαθμό σπουδαιότητας που τους αξίζει. 

Μείνετε συντονισμένοι!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου